onsdag 19 november 2008

2007 Thüngersheimer Johannisberg Weisser Burgunder Spätlese trockenFranken, ett lite underskattat distrikt levererar ikväll och som det gör det!
Kan det bero på lite låga förväntningar eller är detta vin riktigt, riktigt bra!?
I karaffen hittar vi en härligt ren och frisk doft med en klyfta päron, lite exotiska frukter och mineral.
I munnen finns fin frukt, päron,  physialis och härligt mogen och lite söt grape som ger en bra syra som snyggt balanserar upp frukten och den sötma som man får ett intryck av trots att det är ett torrt vin. Smaken är frisk, ren och rak. Dagen efter, med en dag i flaska med korken på, har frukten brett ut sig och vinet är ännu bättre, vi hittar utöver det förra också lite inlagda mandariner. Det här blir det definitivt mer av!


Nästa vin, som dricks till en renytterfilé, trattkantareller och potatispuré, är också ett härligt vin. Har druckit det många gånger och tänkt skriva om det många gånger men till sist så..

2004 Château La Tour de By, ett bra vin i näsan och ett nästan lika bra i munnen. Druvblenden är 60% cabernet sauvignon, 36% merlot 4% cabernet franc. Detta vin kan sniffas på länge och väl. Vi kan börja med upphällningen. Färgen är märkröd med en liten vattnig kant. 
Första intrycken är inrökt bastu, lite smör och några körsbär. 
Sen låter vi det stå en timme ca. Innan maten tar vi en ny sniff, vi hittar en animalisk doft och en skvätt kaffe, smör och körsbären har börjat jäsa en aning. Vi gillar verkligen det här! Och nu dyker kafferosteriet upp, en härlig ton av nyrostat kaffe.
I  munnen är detta vin stramt och där finns både körsbär,  järn och blod och lite tobak.
Senare tar tobaken över mer och mer.
Kommer köpa och lägga undan något år och korka, ett antal gånger. 
Ikväll: Två bra viner för en rimlig peng.

Inga kommentarer: