söndag 15 februari 2009

2002 Chablis Premier Cru Montmains, J-M Brocard

Vad gör man med en färsk gös? Vi bestämde oss för att äta upp den.
Till det en Chablis med några år på nacken från en producent som intagit de flesta Chablishyllorna på SB. Denna är dock köpt på någon flygplats i långtbortistan.
Första doften är skog och löv, en lite blöt och svampig doft och även något lite orent som vi har svårt att sätta ord på,  men vi hittar även en lite mer angenäm ton av sten eller flinta och några daddlar. Den lilla sherrytonen finns och det känns som att det var rätt tid att korka nu. Å andra sidan var 2002 en riktigt bra år så den borde ha kunnat ligga ett bra tag till men med tanke på att den legat kring 18 grader året runt så är det väl time nu.
I munnen en mer balanserad smakpalett från champinjon via några nötter och lite mineraltoner till några strängar citrusskal. Avslutningen är bra med ganska bra längd. 
Till gösen passar vinet fint. Tyvärr gjorde vi en brutal risotto på västerbottenost som såklart tar överhand lite för mycket både av vinet och av gösen. 
Nästa gång något enklare till.
2 dagar efter är doften mycket mer balanserad och riktigt trevlig och det kommer fram lite mer sötare toner av honung och söt citrus.  I munnen lyfter det fram de fruktigare smakerna och jag undrar om det inte hade kunnat ligga något år till iaf. 

Inga kommentarer: