fredag 13 februari 2009

2007 Riesling trocken, Fritz Haag

Ikväll till en skål med räkor och limeaioli öppnar vi en en grym riesling av Oliver Haag från Brauneberg i Mosel. Det här är en kväll som vi prickar in exakt det vin som vi sökte efter och därav hyllingen.
I näsan finner vi ett en ren doft av vita blommor, mineral och lite citrus. 
Vinet är gjord med precision och elegans. 
I munnen är vinet torrt med en uns restsötma. Vi hittar en ren och nyanserad  smak av mineral och mängder av kalk, lägg därtill några citrusskal och lite vita vinbär av det sötare slaget och du har ett nektar som är så rent och snyggt att du lägger räkor åt sidan för att njuta detta vin på egen hand.
Som en klunk av en  ren, kall och kristallklar bäck som rinner ner för ett berg över tusentals stenar och slutar i din mun. Bra syra och efterklangen är stram och med en snygg liten sötma. Balansen är som en lindansare i högform. Det här är bra och jag kommer att ge mig på de andra vinerna i beställningsortimentet. Detta vin inhandlades på Alko i Finland för 14 euro.

2 kommentarer:

Mikael Harmander sa...

Hej,

Låter riktigt gott. Själv har jag inhandlat Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2007 när den dök upp i februari. Något som du har smakat?

Har du mer tips på galanta riesling att delge?

vinogram sa...

Nej, har inte provat den.
Ja, dricker en del Österrikare och då mest viner från Pichler(Bristly importerar) Knoll och Bründlmayer och Domäne Wachau (Primewine). Både grüner veltliner och riesling.